לרובינו הפסולת מפריעה, רק שהיא מצטברת בפחי האשפה ואיננה מפונה, אך לא כולם יודעים שמדובר בגורם המסכן את כולנו.
בכל שנה, אנחנו, תושבי ישראל, מייצרים כ-5 מיליון טון של פסולת, כאשר הגידול בייצור הפסולת נמצא במגמת עלייה מתמדת.
הפסולת מועברת למטמנות וגורמת לזיהום מי התהום והקרקע, לפגיעה בבעלי החיים ולנזקים אקולוגיים גדולים.
עכשיו, נשאלת השאלה מה כל אחד מאתנו יכול לעשות בכדי למנוע את המצבים הללו והתשובה טמונה במילה מיחזור (לצד 2 מילים נוספות, הפחתה ושימוש חוזר).
אז מהו מיחזור?
מיחזור הוא תהליך בו הופכים חפצים שאין לנו באמת כל שימוש בהם ומשתמשים בהם כחומר גלם עבור חפץ אחר שהינו שימושי.
כך לדוגמא, ניתן לקחת רהיט שאין בו צורך, לעשות שימוש בחלקיו ולהפוך אותו לרהיט אחרת.
דוגמא נוספת, שהינה מדוברת יותר בעת האחרונה היא כמובן מיחזור של פסולת, כאשר בזכות המיחזור ניתן לעשות שימוש בפסולת שנזרקה למגוון רחב של מטרות כמו לדוגמא, קומפוסט ולמגוון רחב של מטרות נוספות.
כאמור, לאחרונה המודעות לתחום של מחזור פסולת עלתה במידה רבה ולכן, עצם ההקפדה על זריקת הפסולת בפחים המתאימים וההפרדה בין נייר וקרטון, מוצרי אלקטרוניקה וכיוצא בזה.. יכולה לתרום תרומה גדולה לסביבה – מכיוון שכל הפסולת הנזרקת מטופלת במידה הנכונה.
חשיבותו של מידע
הדרך הטובה ביותר ליהנות מכל היתרונות של המיחזור ועל ידי כך לשמור על הסביבה, חשוב שתהיה נגישות לכמה שיותר מידע בתחום ויש להנגיש אותו לילדים כבר בגילאים צעירים.
מעבר לכך, חשוב שכל אחד מאתנו ינסה למצוא כמה שיותר דרכים על מנת למחזר חפצים שונים שאין לנו בהם כבר שימוש ובין היתר – לדוגמא, מיחזור בגדים ועל ידי כך הפיכת בגדים שאין בהם שימוש לשמיכת תלאים, הפיכת וילון ישנן למפת שולחן וכיוצא בזה.. – יצירתיות וחשיבה מתוך הקופסא, תסייע לנו במטרה ובנוסף לתרומה לסביבה, היא גם יכולה לחסוך לנו סכומי כסף מסוימים – בעצם יצירת פריטים חדשים שללא המיחזור אולי היינו נאלצים לשלם עליהם סכומי כסף לא קטנים.
החשיבות של תהליך המיחזור
מיחזור הוא הביט חיוני הממלא תפקיד חשוב בשמירה על הסביבה שלנו ויצירת עתיד בר קיימא לדורות הבאים. באמצעות תהליכי המיחזור נוכל להפחית את כמות הפסולת שמגיעה למזבלות, לשמור על משאבי הטבע ולמזער את הזיהום. מיחזור עוזר לחסוך באנרגיה ולהפחית את פליטת גזי חממה, התורמים העיקריים לשינויי האקלים. יתרה מכך, מיחזור יכול גם ליצור הזדמנויות עבודה חדשות ולעורר צמיחה כלכלית.
ראשית, מיחזור עוזר להפחית את העומס על משאבי הפלנטה שלנו. על ידי מיחזור חומרים כגון נייר, פלסטיק, זכוכית ומתכת, נוכל לחסוך בחומרי גלם ולהפחית את הצורך בתהליכי מיצוי וייצור. זה, בתורו, עוזר לשמר בתי גידול טבעיים ומערכות אקולוגיות, כמו גם למנוע כריתת יערות והרס בתי גידול.
שנית, מיחזור מסייע בהפחתת הזיהום ובשחרור של חומרים מזיקים לסביבה. שימוש בחומרים ממוחזרים, מצמצם את כמות הפסולת שמגיעה למזבלות כמו גם את כמות הפסולת שעוברת תהליך של שריפה – ולכן זה בתורו מפחית את ייצור גזי החממה, ומקטין את כמות הרעלים שמשתחררים לאוויר שאנו נושמים. זה עוזר כמובן לשפר את איכות האוויר והמים, מגן על חיות הבר, ולשמור על בריאות האדם.
יתר על כן, למיחזור יש גם תפקיד מכריע בשימור האנרגיה. תהליך המיחזור דורש לרוב פחות אנרגיה בהשוואה למיצוי וייצור של חומרים חדשים. לדוגמה, מיחזור פחיות אלומיניום יכול לחסוך עד 95% מהאנרגיה הנדרשת להפקת אלומיניום חדש. חיסכון באנרגיה לא רק מפחית את ההסתמכות שלנו על דלקים מאובנים אלא גם עוזר לצמצם את שינויי האקלים על ידי הפחתת פליטת פחמן דו חמצני.
בנוסף ליתרונות הסביבתיים, למיחזור יש גם יתרונות כלכליים. תעשיות המיחזור יוצרות הזדמנויות עבודה בתפקידי איסוף, מיון, עיבוד וייצור. תעשיות אלו תורמות לכלכלות מקומיות ויכולות לעורר צמיחה כלכלית. יתרה מכך, מיחזור יכול גם לחסוך לעיריות ולממשלות כסף, באמצעות הפחתת עלויות ניהול הפסולת והסילוק.
מיחזור אלקטרוניקה
בעולם המהיר של היום, הטכנולוגיה מתפתחת כל הזמן, מה שמוביל להחלפה תכופה של מכשירים אלקטרוניים. אבל האם אי פעם תהיתם מה קורה לגאדג'טים הישנים שלנו ברגע שאנחנו זורקים אותם? כאן נכנס לתמונה תהליך של מיחזור אלקטרוניקה.
מיחזור אלקטרוניקה הוא תהליך של סילוק בטוח ואחראי של מכשירים אלקטרוניים, כדי לשחזר חומרים יקרי ערך על פני הגעה למזבלות, כמו גם תהליך נכון של הוצאת חומרים רעילים היושבים בתוך מוצרי האלקטרוניקה.
כאשר אנו ממחזרים את מוצרי האלקטרוניקה הישנים שלנו, הם עוברים סדרה של שלבים כדי להבטיח שהם מטופלים כראוי. השלב הראשון הוא איסוף, במסגרתו מרכזי מיחזור ייעודיים או מקומות לטיפול בפסולת אלקטרונית (e-waste) אוספים את המכשירים המושלכים. מרכזים אלה ממיינים את האלקטרוניקה לפי סוג ומצב.
לאחר מכן, המכשירים עוברים תהליך הנקרא פירוק, שבו הם מפורקים למרכיביהם האישיים. זה מאפשר הפרדה של חומרים יקרי ערך כגון מתכות, פלסטיק, זכוכית ומעגלים. ניתן למחזר חומרים אלו ולעשות בהם שימוש חוזר בייצור מכשירים אלקטרוניים חדשים, מה שמפחית את הצורך בהפקת חומרי גלם.
ברגע שהרכיבים בעלי הערך מופרדים, הם עוברים עיבוד נוסף. לדוגמה, מתכות יקרות כמו זהב וכסף מופקות ממעגלים, בעוד שפלסטיק נגרר ומתמוסס ליצירת מוצרי פלסטיק חדשים. החומרים המוחזרים נמכרים לאחר מכן ליצרנים, שיכולים לשלב אותם בתהליכי הייצור שלהם.
חשוב לציין כי מיחזור אלקטרוניקה מתמקד גם בסילוק נכון של חומרים מסוכנים. מכשירים אלקטרוניים רבים מכילים חומרים רעילים כמו עופרת, כספית וקדמיום, שעלולים להזיק לבריאות האדם וגם לסביבה, אם לא מטפלים בהם נכון. מרכזי מיחזור מבטיחים כי חומרים מסוכנים אלו יופרדו ויסולקו בבטחה בהתאם לתקנות מחמירות.
מיחזור בקבוקים: תהיתם פעם לאן הולכים הבקבוקים שלכם?
האם תהיתם פעם מה קורה לכל הבקבוקים הריקים האלה אחרי שאתם זורקים אותם לפח המיחזור? אם כן, למיחזור בקבוקים תפקיד מכריע בצמצום הפסולת ובשימור משאבים. כאשר ממחזרים בקבוקים, הם עוברים תהליך המאפשר להפוך אותם למוצרים חדשים, ומפחית את הצורך בחומרי גלם ותהליכי ייצור עתירי אנרגיה.
לאחר השלכת הבקבוקים לפח המיחזור, הם נאספים על ידי חברות וגופים לניהול פסולת. אלה מעבירים את הבקבוקים למתקנים מיוחדים. במתקנים אלו ממוינים הבקבוקים לפי הרכב החומרים שלהם, כמו זכוכית או פלסטיק.
לאחר המיון, הבקבוקים עוברים תהליך ניקוי יסודי כדי להסיר שאריות או מזהמים. שלב זה מבטיח שהחומר הממוחזר יהיה איכותי וניתן להשתמש בו לייצור מוצרים חדשים. לאחר הניקוי, הבקבוקים נמעכים או מפוררים לחתיכות קטנות, מעיין פתיתים. בהמשך, ממיסים את הגבן או הפתיתים ויוצקים אותם לבקבוקים חדשים או מוצרי זכוכית ופלסטיק אחרים. תהליך זה לא רק מקטין את הצורך בחילוץ וייצור חומרים חדשים אלא גם חוסך באנרגיה. נדרשת פחות אנרגיה כדי להמיס וליצוק זכוכית או פלסטיק ממוחזרים, מאשר לייצר אותם מאפס.
מיחזור בקבוקים גם עוזר להפחית את כמות הפסולת שמגיעה למזבלות ולאוקיינוסים, שם תהליך הפירוק עלול להימשך מאות שנים. באמצעות תהליכי המחזור הללו נוכל להסיט את הבקבוקים מזרם הפסולת, ולתת להם חיים חדשים כמוצרים שימושיים, התורמים לעתיד בר-קיימא.
מיחזור נייר
מיחזור נייר הוא היבט חיוני במאמצי ניהול הפסולת והשימור. כאשר אנו ממחזרים נייר, אנו נותנים לו חיים חדשים ומונעים ממנו להגיע למזבלות, שם ייקח לו שנים ארוכות להתפרק. במקום זאת, באמצעות מיחזור, ניתן להפוך את הנייר למוצר חדש, ולהפחית את הצורך בכריתת עצים כמו גם צמצומו של תהליך עתיר אנרגיה של ייצור נייר בתולי.
תהליך מיחזור הנייר מתחיל באיסוף נייר משומש מבתים, משרדים ומפחי מיחזור. לאחר איסוף הנייר הוא ממוין לפי ציונו ואיכותו. תהליך מיון זה מבטיח שסוגים שונים של נייר, כמו עיתונים, מגזינים או קרטון, מופרדים ונשלחים למתקני המיחזור המתאימים.
במתקני המחזור, הנייר שנאסף נגרר לחתיכות קטנות ומעורבב עם מים ליצירת עיסה. לאחר מכן מנקים ומעדנים את העיסה הזו כדי להסיר כל זיהומים, כגון דיו או סיכות. לאחר תהליך הניקוי, העיסה מוכנה לשימוש לייצור מוצרי נייר חדשים.
את העיסה הנקייה מורחים על גבי מסכים, שם מנקזים את המים, והסיבים הנותרים הופכים ליריעות. גיליונות אלה נלחצים ומתייבשים ליצירת נייר חדש. הנייר הממוחזר יכול לשמש לייצור מגוון רחב של מוצרים, לרבות עיתונים, חומרי אריזה, נייר משרדי ואפילו נייר טואלט.
באמצעות מיחזור נייר, אנו לא רק חוסכים במשאבים יקרי ערך אלא גם מצמצמים את כמויות זריקת הפסולת ואת צריכת האנרגיה והמים הקשורה בייצור נייר חדש. ההערכה היא שמחזור טון אחד של נייר יכול לחסוך עד 17 עצים, 7,000 ליטרים של מים ו-4,000 קילוואט-שעה של חשמל.
מיחזור מתכות
מיחזור מתכות ממלא תפקיד מכריע בבניית עתיד בר קיימא בגלובוס שלנו. זהו חלק מהותי מהכלכלה המעגלית, שבה נעשה שימוש חוזר בחומרים, במקום להיפטר מהם. תהליך מיחזור מתכות כולל איסוף, מיון, עיבוד והמסת גרוטאות מתכת ליצירת מוצרים חדשים. על ידי מיחזור מתכות, נוכל להפחית את הצורך בכריית חומרי גלם, לחסוך באנרגיה ולמזער את ההשפעה הסביבתית של מיצוי מתכות.
אחד היתרונות העיקריים של מיחזור מתכות הוא שימור משאבי הטבע. מתכות, כגון אלומיניום, נחושת ופלדה, הן משאבים סופיים הדורשים פעולות כרייה נרחבות. על ידי מיחזור מתכות אלו, נוכל להפחית את הביקוש לפעילויות כרייה חדשות ולשמור על משאבים יקרי ערך אלו עבור הדורות הבאים.
יתרה מכך, מיחזור מתכות מסייע בהפחתת פליטת גזי חממה וצריכת אנרגיה. ייצור מתכות מחומרים בתוליים דורש כמות משמעותית של אנרגיה ומשחרר פליטות פחמן דו חמצני בכמות ניכרת. לעומת זאת, מיחזור מתכות דורש הרבה פחות אנרגיה, כאשר מיחזור אלומיניום יכול לחסוך עד 95% מהאנרגיה הדרושה לייצורו בתהליך הכרייה של עפרת בוקסיט.
יתר על כן, מיחזור מתכות מסייע בהפחתת פסולת הטמנה, ומצמצם את הסכנות הסביבתיות הנלוות. מוצרי מתכת, כגון מכשירי חשמל, מכוניות וחומרי בנייה, מגיעים לרוב למזבלות כשהם נזרקים. למתכות אלו ייקח מאות שנים להתפרק והן עלולות לשחרר חומרים רעילים לאדמה ולמחזור המים. על ידי מיחזור מתכות, נוכל להסיט אותן ממזבלות ולהבטיח שהתכונות החשובות שלהן מנוצלות ליצירת מוצרים חדשים.
עד כמה משמעותית ההשפעה הסביבתית של מיחזור?
למיחזור בהחלט יש השפעה משמעותית ועמוקה על הסביבה. תהליך המחזור עוזר בהפחתת הזיהום, שימור משאבי טבע ומזעור טביעת הרגל הפחמנית של האנושות. על ידי מיחזור חומרים נוכל לחסוך באנרגיה, להפחית את פליטת גזי חממה ולמזער את הצורך בהפקה ועיבוד של חומרי גלם.
ראשית, מיחזור מסייע בהפחתת הזיהום. חומרים רבים, כגון פלסטיק ואלקטרוניקה, משחררים כימיקלים מזיקים לסביבה, כאשר נפטרים מהם בצורה לא נכונה. על ידי מיחזור חומרים אלו נוכל למנוע מהם להגיע למזבלות או למשרפות, ובכך להפחית את הזיהום.
שנית, מיחזור שומר על משאבי טבע. רבים מהחומרים שאנו משתמשים בהם, כמו נייר, זכוכית ומתכות, דורשים מיצוי נרחב מהאדמה. על ידי מיחזור חומרים אלו נוכל לצמצם את הצורך בכרייה ובחציבה.
שלישית, מיחזור מפחית את פליטת גזי החממה. ייצור חומרים חדשים ממשאבים בתוליים דורש כמות ניכרת של אנרגיה, המופקת לרוב מדלקי מאובנים. על ידי מיחזור חומרים נוכל להפחית משמעותית את צריכת האנרגיה ואת פליטת גזי החממה הנלווים, כגון פחמן דו חמצני.
יתרה מכך, מיחזור מסייע למזער את טביעת הרגל הפחמנית שלנו בני האדם. כאשר אנו ממחזרים, אנו מפחיתים את הביקוש לייצור חדש, אשר בתורו מפחית את הצורך בהובלה, תהליכי ייצור והאנרגיה הנדרשת לייצור סחורות חדשות. הפחתה זו בצריכת האנרגיה ובפליטת הפחמן.
כיצד כל אחד מאיתנו יכול לקדם מיחזור
יש מספר דרכים שבהן כל אחד יכול לקחת חלק בתהליכי מיחזור. בראש ובראשונה, הכירו את הנחיות המיחזור באזורכם. לכל אזור עשויים להיות חוקים ותקנות ספציפיים לגבי מה ניתן ומה לא ניתן למחזר, לכן חשוב להבין את ההנחיות הללו כדי להבטיח שהמאמצים שלכם יהיו יעילים.
לאחר מכן, תוכלו להגדיר תוכנית מיחזור בבית או במקום העבודה שלכם. זו יכולה להיות רשימת משימות פשוטה שכוללת למשל ייעוד פחים נפרדים לסוגים שונים של חומרים הניתנים למחזור, כגון נייר, פלסטיק וזכוכית, כאשר חשוב לוודא שפחים אלה נגישים בקלות ומסומנים בבירור כדי לעודד מיון נכון.
בנוסף, מומלץ ללמד את עצמכם ואחרים על חשיבות המיחזור. תוכלו לשתף מידע עם חברים, משפחה ועמיתים על היתרונות הסביבתיים של מיחזור וכיצד הם יכולים לעשות את ההבדל. תוכלו לארגן קמפיינים או סדנאות מודעות למיחזור בקהילה, כדי להפיץ את המסר הלאה.
דרך נוספת להיות מעורבת היא על ידי תמיכה בעסקים וארגונים שמתעדפים מיחזור. חפשו מוצרים העשויים מחומרים ממוחזרים ובחרו בחברות שיש להן הטמעת שיטות בר-קיימא. על ידי תמיכה בעסקים אלה, אתם לא רק מעודד ייצור של מוצרים ממוחזרים אלא גם שולחים מסר לחברות אחרות שקיימות סביבתית הינה בראש סדר העדיפויות של הצרכנים.
לבסוף, השתתפו בתכניות ואירועי מיחזור קהילתיים. ערים רבות מארגנות ירידי מיחזור, בהם ניתן למסור פריטים ספציפיים כמו אלקטרוניקה או חומרים מסוכנים. נצלו את ההזדמנויות הללו כדי להשליך חומרים שאינם בשימוש, ולתרום למאמצי מיחזור גדולים יותר בקהילה שלכם.